Przepraszam z góry za zdjęcia, jak je robiłem byłem pewny, że są bardzo wyraźne, na kompie się okazało, że są kiepskie, a piwa już nie było :(
Kolor: jasne złoto.
Piana: drobne pęcherze, trwała.
Zapach: nuty przyprawowe, pieprzne. Wyczuwalne sosnowe zapachy.
Smak: delikatna, niska słodowość. Fajna, chmielowa goryczka. Lekka kwiatowość.
Wysycenie: średnie.
Opakowanie: Patrząc na piwowarów domowych, często etykiety pozostawiają wiele do życzenia. W wielu wypadkach nie ma ich w ogóle. Jednak tutaj trzeba przyznać, że jest prosta, skromna, ale z klasą. Są wiadomości, które powinny się znaleźć na butelce. Fajne opowieści z tyłu. Good job. Z firmowym znakiem koła rowerowego i literki K w środku. Krzysiek jest maniakiem rowerowym :)
Uwagi: Piwo smaczne, piło się lekko. Ekstrakt 12 Blg, alkoholu 4,4%. Słody: Pilzneński, Karamel Pils oraz zakwaszający. Chmiele: Herkules ( na goryczkę zapewne) Tettnager, mech irlandzki ( na klarowność) Użyto drożdży Saflager S-23.
A teraz czas na PILSA BOHEMSKIEGO.
Kolor: ciemne złoto, klarowne.
Piana: drobna, zbita, długotrwała.
Zapach: przyjemny, chmielowy, nuty ziołowe.
Smak: wyraźny, dobrze zbalansowany słód z chmielem, o lekko korzennym posmaku. Goryczka wyższa od swojego brata z Niemiec.
Wysycenie: wysokie, nawet po odkapslowaniu przywitał mnie lekki gushing. Przyczyny mogą być tego różne. Ja obstawiam zbyt małe odfermentowanie lub zbyt duże proporcje przy refermentacji. Co było powodem pozostanie jednak tajemnicą :)
Opakowanie: jak wyżej, wszystko w najlepszym porządku.
Uwagi: To piwo wygrywa w starciu pilsów. Jest bardziej wyraziste, goryczkowe i smakowało mi zdecydowanie lepiej. Ekstrakt 13 Plato, alkohol na poziomie 4,6 %. Słody: Pilzneński, Karmelowy Carapils oraz Zakwaszający. Użyto chmieli: Premiant, Saaz, mchu irlandzkiego. Cukry przerabiały na alkohol drożdże Saflager S-23. Tak więc zakończyłem porównywanie dwóch bardzo dobrych piw. Ich nigdzie nie spróbujecie, bo nie stoją na półkach sklepowych, a szkoda. Pozdrawiam i do jutra.
Na tym zdjęciu wynik 1:0 :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz