.

.

sobota, 20 grudnia 2014

Londyńska czekolada.

Dostaje od Was wiadomości w których pytacie o stouta. Kiedy będzie, dlaczego nie ma jeszcze tego stylu, itd :) Otóż akurat tak się złożyło, że ten rodzaj pijam zazwyczaj w okresie zimowym. Jednak zima jest już tak blisko, że dzisiejsza degustacja jest specjalnie dla Was. Przenosimy się na chwilę za granicę, posmakować piwo z browaru Young & Co.,s Brewery P.L.C. o nazwie YOUNG,S DOUBLE CHOCOLATE STOUT. Przyznajcie sami, że ta czekolada w nazwie kusi, bardzo mocno. Jaki będzie w smaku i aromacie? Zaczynamy :)




Kolor: czarny, nieprzejrzysty.

Piana: gęsta, beżowa, kremowa, drobne i średnie pęcherzyki, dość obfita, średnio trwała, ładna koronka.

Zapach: jest wspaniały. Solidna paloność miesza się z umiarkowaną słodyczą. A to wszystko uzupełnia czekolada. Ja przez moment wyczułem coś podobnego do śliwki.

Smak: jest moc. Powiedziałbym, że jest tu pewna wytrawność. Tych słodów już tak mocno nie czuć. Natomiast wyczuwa się te palone ziarna z nutą kawy. Bardzo delikatna kwaskowość pięknie uzupełnia się z czekoladą.  Ta czekolada z kolei przypomina mi takie ulubione, mleczno-gorzkie słodkości z dzieciństwa. Goryczka przyjemna, trochę oblepia usta. Nie każdy za tym przepada, ale ja w tym wypadku z ochota się temu poddaję. Zostaje miły czekoladowy posmak w ustach.

Wysycenie: niskie.

Opakowanie: bardzo ciekawa butelka, podoba mi się jej kształt i napisy grawerowane na szkle. Fajnie dopasowane kolory, jest tu dosyć elegancko, a zarazem stylowo. Dość oszczędnie, ale zrobione  z klasą. Widać, że graficy nie są tam od parady. Ładny kapsel z logiem i nazwą browaru, będzie do kolekcji :)

Uwagi: Polecam wszystkim, którzy chcą zacząć swoją przygodę ze stoutem. Ciemne piwo górnej fermentacji z rodziny ale. Ekstrakt piwa wynosi prawdopodobnie 13 Plato. Prawdopodobnie, bo na etykiecie nie ma nic podanego i musiałem trochę poszukać. Alkoholu 5,2 %. Można powiedzieć, że Anglia stoutem stoi :) Londyński browar na dobrą piątkę. Wasze zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz