.

.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Świąteczny ale :)

Już za trzy dni, Boże Narodzenie. Powoli czuć świąteczny czas. Na rynku piwnym pojawiło się ostatnio mnóstwo piw związanych z tym okresem. Pośród kilku, które nabyłem, znalazła się moim skromnym zdaniem, jedna perełka. Browar Kopyra & Browar Widawa (tak tego słynnego Tomka Kopyry z blogu blog.kopyra.com :) uwarzyli piwo o nazwie RENIFER  XMAS ALE. Szybki telefon do znajomego i udało mi się dostać jeszcze butelkę z wrocławskiej Drink Hali :) No, zobaczmy czym nas uraczyła, niewątpliwie najbardziej rozpoznawalna osoba w piwnym świecie :)




Kolor: początkowo wydaje się być czarny, jednak po dokładnym wpatrzeniu się wpada w bardzo ciemny brąz. Patrząc pod światło piwo posiada rubinowe refleksy.

Piana: jasnobrązowa, zbita, drobniutkie bąbelki, dość długo się utrzymała, pozostawiała krążki po każdym poziomie wypicia.

Zapach: pierwsze co mi uderzyło w nozdrza to czekolada, później miałem wrażenie, że wyczuwam zapach takiego delikatnego, ciasta z piernika. Słodowe nuty. Wyczuwam też wanilię i kardamon.

Smak: bardzo wyborne i wytrawne. Słodowa baza solidna, słodycz da się wyraźnie odczuć. Smak jest trochę winny, przyjemnie , ale delikatnie rozgrzewające. Trochę czekoladowego posmaku, goryczka dość mocna, trochę pozostająca na dłużej. Świetnie to wszystko ze sobą współgra, te smaki przechodzą tak płynnie jeden w drugi. Lekki posmak drzewa. Rewelacja.

Wysycenie: niskie, według mnie idealnie pasujące do stylu.

Opakowanie: Świetny pomysł na etykietę. Wzór reniferów na świątecznym sweterku :) A jak i sweterek, to można się doszukiwać ciepła w zimowe wieczory. Co prawda za oknem akurat w momencie degustacji na plusie, to jednak wszystko to stanowi kompletną całość. Ciepłe kolory również zachęcająco wpływają na nasz odbiór. Bardzo mi się podoba.

Uwagi: Cieszę się bardzo, że tyle browarów wypuszcza świąteczne piwa. Warzony specjalnie na ten czas renifer zawiera cztery słody jęczmienne i dwa pszeniczne: jasny i czekoladowy. Chmiele: Hallertau, Tradition, Cascade. Oczywiście są przyprawy takie jak: kardamon, cynamon, jałowiec, gałka muszkatołowa oraz imbir. Piwo uwarzone wg receptury Tomasza Kopyry. Panowie kolaboranci Frączyk-Kopyra dali pokaz sił i uważam, że wyszło to kapitalnie. Piwo treściwe, ekstrakt na poziomie 16 Plato, alkoholu 6,2 %. Jak macie gdzie, to nabywajcie. Pozdrawiam Was serdecznie, nie dajcie się zwariować w przedświątecznej gorączce, chwilę odsapnijcie i zatrzymajcie w tym biegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz