.

.

piątek, 1 maja 2015

Czarna Góra.

Browar Cerna Hora to najstarszy działający browar na Morawach, który do chwili obecnej zachował swój historyczny wygląd. Pierwsze informacje o browarze znajdziemy w dokumencie z 28 października 1530 roku. Jednak początki browarnictwa w okolicach browaru przypominały szynki z 1355 roku. Do końca XIX wieku, gospodarzami browaru byli właściciele okolicznych posiadłości. W 1986 roku założona została Rolnicza Browarniczo-Słodownicza Spółka Akcyjna w mieście Cerna Hora, która zarządzała browarem do chwili jego upaństwowienia. Po stu latach zmieniła się spółka i właścicielem jest do dnia dzisiejszego. W browarze zachowano klasyczną technologię produkcji piwa. Zapraszam na CERNA HORA KVASAR S MEDEM.









Kolor: złoto z jasnymi refleksami.

Piana: grube pęcherze, szybko się dziurawiła, bardzo nietrwała.

Zapach: słodowo-chmielowy z nutą słodyczy miodowej, ale trochę sztucznej.

Smak: dobra baza słodowa z akcentami chmielowymi, goryczka  niska. Lekka chmielowość.

Wysycenie: wysokie.

Opakowanie: Dobre napisy, całkiem fajna etykieta. Informuje, że jest w piwie miód. Nie wiem czy Kubuś Puchatek byłby z niego zadowolony, ale info jest ;) Jak tak się przyglądam z każdej strony to naprawdę jest ciekawa ta etykieta. Podoba mi się.

Uwagi: Alkohol 5,7%, ekstraktu nie podano. Obstawiam, że jest gdzieś na granicy 13-14 Plato.  Piwo dobre. Słody w nim są tak wyraźne, że każdy łyk daje przyjemność. Czeskie piwa są dobre. Lubię je. I niech tak zostanie. A Wy piliście tego browara? Jak wrażenia? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz